Миналия месец Apple показа три нови смартфона, направени предимно от стъкло, с което върнаха кошмарите на феновете си, изживени с предишния стъклен iPhone 4.

Според източници в технологичната индустрия, ремонтът на пукнат гръб на iPhone 8 или 8 Plus би струвал повече от поправка на спукан дисплей.

Apple обявиха, че новите модели са направени от най-здравото стъкло, ползвано някога в смартфон. Въпреки това не стана ясно защо и как са стигнали до това заключение, нито пък как стъклените панели на тазгодишните телефони се различават от Gorilla Glass 5 материала, ползван от Samsung в конкурентните Galaxy S8 модели.

Сайтът iFixit наскоро разглоби новия iPhone 8, за да покаже на читателите си какво се крие "под капака" на телефона. Изглежда, че под стъкления заден панел Apple са залепили метална пластина, ползвайки голямо количество лепило, с цел да направят гърба по-издръжлив. Пластината има и кръгъл отвор, който помещава проводника, нужен за безжично зареждане - една от новите екстри в iPhone.

Това означава, че ремонт на спукана задна част на телефона би изисквал не просто смяна на стъкления панел, както при iPhone 4, но и подмяна на металната пластина, която е обвързана и с безжичното зареждане на телефона.

Според експерти това ще представлява сериозна трудност за неоторизирани сервизи и ще направи подмяната на задната част на телефона по-скъпа отколкото ремонт на дисплея.

Чуват се и твърдения, че спуканият заден панел може и да не влиза в гаранционната програма Apple Care, което означава, че Apple биха могли да ви поискат повече от 700 лева за подмяна на задния панел на iPhone 8.