В днешно време сменяме смартфоните си на година-две, най-много три. Разбира се, изключения винаги има. Но повечето от нас могат да се похвалят с колекция от вече ненужни телефони.

Най-минималистичният телефон

Най-минималистичният телефон

На война с номофобията

И не че нещо са счупени, просто процесорът им е станал прекалено бавен за новата версия на Facebook, или пък камерата не отговаря на завишените ни изисквания. Но тези апарати могат да влязат отново в употреба, вместо незаслужено да събират прах в някое чекмедже. Ето как:

Наблюдение

Ако неизползваемият телефон има що-годе прилична камера, може да влезе в употреба с цел защита на дома. Поставяме го на стратегическо място и свързваме към безжичния интернет. Друго, което ни трябва, е добрият стар Skype. 

Surveillance cam at the house..all you need is an extra phone to use the cam...the app is called #wardencam

Публикация, споделена от marlon brimmer (@klep_antisocial) на

Настройваме го да вдига автоматично обаждания и когато ни хрумне може да звъннем вкъщи, дори там да няма никой. Да се надяваме, че няма да има...

Вече има и специални положения за целта (като WardenCam). Със същия успех може да превърнем и уж непотребния телефон в бейбифон. С приложението Dormi имаме възможност да следим какви ги върши бебето и дори да получаваме известия, ако започне да плаче, например.

Приспиване

Свикнали сме смартфонът да е онова сутрешно дяволче, което успява само с няколко секунди звук да ни изкара насила от страната на сънищата. Е, ако на единия апарат му е дошло времето, може да обърнем правилата на играта.

Снимка 348294

Източник: iStock

Трябва просто да свалим някое от десетките приложения, които гарантират заспиване благодарение на релаксиращи звуци. След това пускаме телефона на самолетен режим, за да не ни облъчва допълнително, и се отпускаме с блаженство.

Защо трябва да спрете да ползвате телефона си за аларма

Защо трябва да спрете да ползвате телефона си за аларма

Неочакваните вреди на „умното“ устройство

Хоби

Ако обичаме да четем или да слушаме музика, но нямаме нито електронен четец, нито плейър, то тогава някой стар телефон може да ни бъде от страхотна полза.

Снимка 303325

Източник: iStock

Така ще се наслаждаваме на любимото четиво или любимите песни, без да изтощаваме батерията на апарата, на който разчитаме за връзка със света, пише Reader's Digest.