Тази седмица основна тема в повечето технологични портали бе разкритието, че Google неуморно следи и записва локацията ни посредством мобилните ни устройства, дори и ако решим да изключим функцията История на местоположението (Location History) директно от уеб версията на сайта.

Изглежда, че всеки път, когато включим Google Maps, потърсим нещо в търсачката или преглеждаме метеорологичното си приложение, Google си "отбелязва и запомня" къде се намираме в дадения момент. Както и от кой IP адрес се свързваме.

Джордж Оруел сигурно пуши спокойно лулата си на някой облак и с насмешка ни подмята отгоре по някое "Нали ви казах..."

Проблемът е налице за потребители и на iOS, и на Android - спасение от Google няма, освен ако не ползваме телефон от края на миналия век.

Ето какво можем да направим, ако все пак сме с модерен смартфон и не искаме движенията ни да бъдат съхранявани в необятни и тайнствени сървъри.

Настройката, разбира се, е заровена възможно най-дълбоко в менюто на Google.

След като влезем в уеб страницата, избираме:

Профил в Google (Google Account) > Лична информация и поверителност (Personal Info & Privacy) > Управление на активността ви в Google (Go to My Activity) > Контроли за активността (Activity Controls).

Там ще видим набор от настройки, които можем да направим, а тази, която трябва да изключим, е Активност в мрежата и приложенията (Web & App Activity).