Днес, 10 юли, сагата с блокираните деца в наводнената пещера в Тайланд приключи. За щастие, успешно. Всички деца и техния треньор са извадени невредими на повърхността.

Историята продължи повече от две седмици, а децата бяха вадени постепенно, тъй като условията в пещерата са изключително трудни за водолазите, участвали в акцията. Всичко това провокира милиардерът Илон Мъск да предложи своята помощ.

Готовността на Мъск да помогне в спасителната акция бе засвидетелствана през миналата седмица, когато той заяви, че ще изпрати екип от своята тунелопробивна компания Boring на мястото на инцидента. И докато спасителната акция набираше скорост през уикенда, Мъск започна да работи по алтернативен начин да помогне на спасителите на изведат децата от наводнената пещера.

Понеже основният изход от пещерата е доста тесен и наводнен, Мъск предложи вариант за извеждането на блокираните деца чрез специална импровизирана подводница, изградена около корпуса на резервоар за течен кислород, използван от ракетата Falcon на Space X.

Машината представлява малък и лек цилиндър, който може да преминава през тесни подводни пасажи, но в същото време е достатъчно голяма, за да побере дете или по-дребен възрастен човек. Именно тези й качества, според Мъск, правят подводницата идеална за спасителни акции, което се доказва и от видео клиповете, заснети от самия Мъск по време на тестове в басейна на гимназията "Палисейдс" в Калифорния.

Подходът на Мъск и неговия екип може да се окаже от полза в бъдещи критични ситуации, като бизнесменът стига дори още по-далеч, уверявайки, че с някои значителни модификации технологията може да се използва и като авариен изход за астронавтите на повреден космически апарат.