В клуба на милиардерите в последните години една от горещите теми е изстрелването на собствени интернет сателити в ниска орбита, като за момента безспорен лидер и пионер в областта е Илон Мъск с неговия SpaceX. 

Starlink, Ookla и защо космическият интернет става по-бавен

Защо интернетът на Starlink става над 50% по-бавен

Проблеми за Мъск и SpaceX

Джеф Безос, третият най-богат човек в света според Forbes към този момент, се опитва да настигне Мъск, но за момента космическата му компания Blue Origin и гигантът Amazon не са изпратили в космоса нито един сателит. 

Безос уж трябваше да изстреля интернет сателити още през 2022 г., но строежът на транспортната ракета все закъсняваше, a наскоро Amazon съобщи, че дебютният полет предстои съвсем скоро. 

Снимка 591116

Източник: Amazon

Още през ноември на летателна площадка във Флорида ще бъде доставена ракетата Vulcan Centaur, а очакванията са тя да излети с първите прототипни сателити рано догодина. 

Двукомпонентната ракета е във финален етап на сглобяване, казват от Amazon, като в момента се очаква да ѝ бъдат монтирани два двигателя BE-4, разработени от Blue Origin. 

Интересното е, че тази ракета никога до момента не е тествана в реален полет, а времето между ноември и началото на 2023 г. никак не е много. 

Снимка 591117

Източник: Amazon

Въпреки това Amazon вече е планирала цели 38 полета с въпросната машина, които трябва да се осъществят до 2025 г. 

Целта на Безос и компанията му е да изпратят в космоса 3236 сателити за интернет под знака на Project Kuiper - проект, еквивалент по смисъл и съдържание на Starlink, зад който стоят Мъск и SpaceX. 

Starlink, Илон Мъск и как интернет услугата на SpaceX стана най-сваляното приложение в Украйна

Най-сваляното приложение в Украйна

Когато има проблеми с интернета, Мъск е насреща

За сравнение, Илон Мъск вече е изпратил над 3000 сателити в орбита, разчитайки на собствената ракета на SpaceX - Falcon 9, а заветната му цел е броят им да нарасне до над 42 000.