Суровоядството и веганството са опасни за здравето, ако се прилагат продължително време. За това сигнализираха вчера специалисти по правилно хранене.
Дни преди десетия Национален конгрес по хранене, председателят на Българското дружество по хранене проф. Божидар Попов представи основните заблуди в храненето, които застрашават здравето.
Според него суровоядството и веганството са алтернативни режими на здравословно хранене и при по-продължителното им прилагане могат да вкарат човек в болница.
„Ние сме против хората да са строго вегани, защото така не се набавят важни хранителни вещества, които ги има само в животинските продукти, например витамин B12" - каза проф. Попов.
Според него дефицитът на този витамин предизвиква алергии, както и повишава белтъчния метаболит, който увеличава риска от сърдечносъдови заболявания, деменция и Алцхаймер, пише всеки ден.
Специалистите препоръчват в суров вид да се консумират само плодовете, зеленчуците и ядките. Останалите продукти, включително бобовите храни, трябва да се подлагат на термична обработка преди ядене./Lifestyle.bg