Скандинавието е район в който се оказва, че не само слагат бира в супата си, но и шунка в тортите си.

Ако случайно сте като мен и не обичате особено торти това може да е шансът ви да преоткриете този "сладкиш", макар и този път да е по-скоро солен.

Сморгастарта или сандвичената торта e традиционно ястие в Швеция, но се среща и във Финландия.

Обикновено се прави от няколко слоя хляб, намазани с масло и с толкова много пълнеж между тях, че започнала като обикновен сандвич, постепенно е била прекръстена на торта.

Възможно е хлябът да се нареже на дължина, на филийки, който после да се слепят една за друга с масло или да се изпече специален солен блат.

Какво точно ще сложите между хляба си е въпрос на личен избор, но често срещана съставке е майонезата, към която обикновено се добавят маслини, шунка, сьомга или друга типична за региона храна.

Използването на различни видове сирена или зеленчуци по ваш избор също не е забранено.