Не съм имал удоволствието да ям в македонски ресторант, но ако поръчате Македонска салата в България, вероятно ще получите нещо съдържащо боб, чушки и може би картофи...
Ако отидете в Италия или Испания и поискате същото вероятно ще ви сервират плодова салата.
Там името Македония е използвано от десетки години като нарицателно за разнородна смесица от продукти, очевидно базирайки се на етническото разнообразие в региона. Очарователна история, нали?
Типична италианска рецепта за Македонска салата включва:
200 грама ягоди
200 грама банани
200 грама пъпеш
200 грама портокал
200 грама захар
канела
100 грама ликьор
Измиваме и нарязваме плодовете, добавяме захарта, канелата, а накрая и ликьора. Изстудяваме я за около час, след което можем спокойно да й се насладим.
Стига да не сте маниаци на тема калории, добавете отгоре сметана или шоколад.