Не съм имал удоволствието да ям в македонски ресторант, но ако поръчате Македонска салата в България, вероятно ще получите нещо съдържащо боб, чушки и може би картофи...

Ако отидете в Италия или Испания и поискате същото вероятно ще ви сервират плодова салата.

Там името Македония е използвано от десетки години като нарицателно за разнородна смесица от продукти, очевидно базирайки се на етническото разнообразие в региона. Очарователна история, нали?

Типична италианска рецепта за Македонска салата включва:

200 грама ягоди

200 грама банани

200 грама пъпеш

200 грама портокал

200 грама захар

канела

100 грама ликьор

Измиваме и нарязваме плодовете, добавяме захарта, канелата, а накрая и ликьора. Изстудяваме я за около час, след което можем спокойно да й се насладим.

Стига да не сте маниаци на тема калории, добавете отгоре сметана или шоколад.