Сигурно си чувал максимата "не е важно какво, а как". Тя е не само мъдра, но и универсална. Например ако ти е писнало чинията ти да е по-скучна и от телевизията, спомни си същото! Предлагаме ти да прочетеш за едно от най-модерните и изумяващи кулинарни изкуства: карвинга.

Карвингът представлява, най-просто казано, издълбаване на плодове и зеленчуци в различни форми. Е, казахме го просто, но не е! Всъщност това е изкуство, което малко хора имат търпението и качествата да овладеят, но пък когато успеят - резултатите са изумителни. От цветя и животни до цели човешки образи - възможностите ще те изненадат. Материалите са различни, но все ядливи - дини, пъпеши, моркови, тикви и много още.

Карвингът се появява в Тайланд преди повече от 600 години. Тогава се организирал Кралски фестивал на всяко последно за годината пълнолуние, на който имало обичай да се пускат фенери по реката. На фестивала през 1364г., неговата организаторка Нанг Напомас използвала издълбани в различни форми плодове и зеленуци, за да украси своя фенер. Носейки се по водата, той приличал на огромна водна лилия с птици и други животни около нея. Когато крал Фра Руанг видял нейното произведение решил да го превърне в изкуство, което трябвало да бъде изучавано от всички по-знатни дами в двореца.

Днес карвингът е далеч по-достъпно изкуство, на което могат да се наслаждават и съвсем обикновени хора с не-синя кръв. Красивите (а и вкусни) склуптури чудесно допълват празнични събития, предизвиквайки повече усмивки. Те са и неизменна част от менюто на по-хубавите ресторанти, които знаят, че храната трябва да е не само наслада за небцето, но и за окото.

gladen.bg