Шампанското и десертът си имат свои правила. Същото важи и за шампанското и сиренето. Има различни правила, като най-важното от тях е това на добрия и изтънчен вкус. Разбира се ако все още не сте толкова уверен в себе си можете просто да се стараете виното и сиренето, които предложите, да бъдат от един и същи регион. Точно както лозата „попива" от аромата на околните растения и черпи сокове от почвата, така и кравите, козите и овцете и млякото, което те дават, са свързани със земята.
Това означава, че щом шампанското идва от областта Шампан във Франция, можем с лекота да се съсредоточим на сирената там. Можем да започнем с Бри дьо Нанжи (Brie de Nangis) е онова сирене, на което много опитни домакини разчитат при организирането на събирания. То е меко, наситено, с маслен вкус и се поднася с хляб. Температурата му трябва да бъде стайна.
Втората възможност е козето сирене Шевр, което се поднася със соленки, хляб или зеленчуци. То също е добре да бъде със стайна температура.
Сиренето Лангр също е характерно за областта и традиционната му форма е като съд, в който може да се налее шампанско, но въпреки това вкусовете запазват различията си. Сиренето е наситено и остро на вкус, за разлика от Шевр и Бри.
millionaire.bg