Младеж с небрежен брит поп вид криволичи с очуканата си Vespa из лондонските улички. От багажника й стърчат кесии със зеленчуци, клатушкащи се на фона на оптимистично парче на Британската поп-група Blur. Готварското шоу на BBC започва като култов, независим, музикален видео клип.

Джейми Оливър - 26-годишно енергично британско пишлеме от Южна Англия е главният герой в първата по рода си толкова алтернативна ТВ продукция на кулинарна тематика. Само за половин година неговото шоу превзе цяла Европа, а концепцията на BBC направи революция в готварския сектор.

Готвенето трябва да доставя удоволствие и едновременно да бъде едно малко предизвикателство, гласи посланието на Джейми. Изкарвайки рецептите от дебелите настолни книги, по които се е учил и практикувал, Джейми разиграва в собствената си лондонска квартира приготовлението на всяко свое любимо меню и то на живо пред очите на хиляди хипнотизирани от чара му ТВ зрители с толкова младежки ентусиазъм и импровизация, че стимулира желание у всички да отделят време и да си сготвят сами.

Идеята на шоуто "Голият готвач" (The Naked Chef) е да разгради храната до основните и голи съставки и да докаже, че за да сготви нещо наистина вкусно човек не трябва да се суети да купува определени престижни марки храна или да я приготвя само с помощта на капризни кухненски джаджи.

Г-н Оливър, готвил за Тони Блеър и Берлускони, предпочита да пече риба във вестник на плажа в компанията на своите приятели-сърфисти от Австралия или да приготви тлъст английски стек за Джамирикуай и неговата банда, докато те се потят в звукозаписното си студио. А за награда - да бъде хвърлен от тях в басейна с дрехи след благия импровизиран обяд на тревата.

Шоуто проследява цялото преживяване, свързано с тръпката на гладния:

  • Да измислиш подходящо за повода или деня меню;
  • Да направиш свежо пътешествие до особено предпочитаните от Джейми пазарни сергийки и малки магазинчета с пресни и автентични продукти;
  • Да разфасоващ покупките;
  • Да се развихриш със замах и чувство в небрежна кухненска обстановка, в атмосферата на ритмичен и наелектризиращ сетивата sound, нахлуващ в душата ти от мощен hi-fi панел.

Джейми залага на натуралните био-продукти и простите процеси по тяхната термична обработка, заклеймявайки овкусените полуфабрикати на големите супермаркети. Той влага душа и сърце в готвенето, одухотворявайки всяка хранителна съставка с любопитна история или хватка от кухнята на своя интелект. Особено добър познавач и любител на различните националните кухни и техните специфики (италианска, френска, индийска), той се учи от народната мъдрост и предава уханието на всеки зеленчук и стрък билка, извличайки дъха и всички техни полезни съставки.

Философията на Джейми е изкушение и за най-ситите и може лесно и прерасне в страстно хоби за много негови почитатели. Каузата му е благородна, а последните му усилия са насочени към workshop-oве за социално слабите и към революционна промяна на хранителната култура на подрастващите, съвместно с училищните настоятелства и столова.

Ето и едно автентично меню от кухнята на Джейми:
  • Топла салата от зимни листа, бекон и Йерусалимски артишок
  • Ризото от лимонена мащерка, прошуто, преконио и козе сирене
  • Шоколадова салата от мандарини

 

Източик: Gladen.bg

Видео: Джейми Оливър гостува на телевизионния водещ Дейвид Летерман