Смокини с мед и канела
порции: 2
подготовка: 5 мин
приготвяне: 5 мин; лесно; не се замразява; с ниско съдържание на мазнини
продукти:
8 добре узрели смокини (ако са много големи, може и 4, по 2 за порция)
голяма бучка масло
4 с.л. мед
шепа шамфъстък (без черупките) или бадеми
1 ч.л. канела на прах
крема сирене или гъсто кисело мляко, за сервиране
приготвяне:
1. Загрейте грила на средно висока температура. Направете дълбок кръст с ножа в горната част на всяка смокиня, за да може да я разрежете като цвете. Внимателно наредете смокините в тавичка и в средата на всеки плод сложете парченце масло. Полейте ги с меда, а после поръсете с шамфъстък (или бадеми) и канела.
2. Запечете за 5 мин, докато смокините омекнат, а медът и маслото образуват лепкав сос на дъното на съда. Сервирайте топли с крема сирене или кисело мляко.
хранителна информация за порция: 162 ккал; 3 г протеини; 23 г въглехидрати; 7 г мазнини; 2 г наситени мазнини; 2 г влакнини; 11,5 г добавена захар; 0,06 г сол.
Съвети:
Развеселете ги! Преди да ги запечете, сипете върху смокините няколко супени лъжици коняк или бренди.
А защо не опитате...
Вместо смокини използвайте консервирани праскови или круши.
Нашият коментар:
Не използвам често шамфъстък, но в тази изключително лесна рецепта той се върза много добре. Дори изядохме по още една порция! Това бе най-прекрасният десерт, който някога сме опитвали.
Рецептата е предоставена от списание GoodFood.