Смокини с мед и канела

порции: 2

подготовка: 5 мин

приготвяне: 5 мин; лесно; не се замразява; с ниско съдържание на мазнини

продукти:

8 добре узрели смокини (ако са много големи, може и 4, по 2 за порция)

голяма бучка масло

4 с.л. мед

шепа шамфъстък (без черупките) или бадеми

1 ч.л. канела на прах

крема сирене или гъсто кисело мляко, за сервиране

приготвяне:

1. Загрейте грила на средно висока температура. Направете дълбок кръст с ножа в горната част на всяка смокиня, за да може да я разрежете като цвете. Внимателно наредете смокините в тавичка и в средата на всеки плод сложете парченце масло. Полейте ги с меда, а после поръсете с шамфъстък (или бадеми) и канела.

2. Запечете за 5 мин, докато смокините омекнат, а медът и маслото образуват лепкав сос на дъното на съда. Сервирайте топли с крема сирене или кисело мляко.

хранителна информация за порция: 162 ккал; 3 г протеини; 23 г въглехидрати; 7 г мазнини; 2 г наситени мазнини; 2 г влакнини; 11,5 г добавена захар; 0,06 г сол.

Съвети:

Развеселете ги! Преди да ги запечете, сипете върху смокините няколко супени лъжици коняк или бренди.

А защо не опитате...

Вместо смокини използвайте консервирани праскови или круши.

Нашият коментар:

Не използвам често шамфъстък, но в тази изключително лесна рецепта той се върза много добре. Дори изядохме по още една порция! Това бе най-прекрасният десерт, който някога сме опитвали.

 

Рецептата е предоставена от списание GoodFood.