Спорде д-р Георги Гайдурков човек бозае от кравата, козата, овцата..., което е в пълен разрез с природните закони.
"В природата няма млекопитаещо същество, което да продължи да бозае, след като веднъж то вече е било отбито - категоричен е диетологът в книгата си "Човешкото хранене". - Още по-малко ще срещнете едно животно да бозае от друго, принадлежащо към различен биологичен вид..."
Според д-р Гайдурков, след издояването на млякото, започва "многоетажната алхимия на неговото обезобразяване". Ако е предназначено да се консумира прясно, то се подлага на пастьоризиране, хомогенизиране, често на облъчване, обогатяване с витамините D и А.
"Прясното мляко е изключително трудно усвоимо от човешкия организъм, тъй като той почти не разполага с ензима лактоза, който го разгражда - обяснява специалистът вредата от консумирането на продукта. - А образуващата се млечна киселина при подквасването на млякото може да доведе до лактацидоза."
Той оспорва и ползата от млечнокиселите бактерии, които не били предвидени да присъстват в този вид и концентрация като флора на вече възрастните ни черва.
Не пропуска да спомене, че често киселото мляко се прави от сухо мляко, което също е абсурд, но съществуващ.
"Има лошо и там е работата, че то никак не е малко, особено ако това извращение се преповтаря всекидневно" - разсъждава д-р Гайдурков относно приемането на мляко, след като вече веднъж сме го правили в ранните си безсъзнателни години./Lifestyle.bg