Олимпийският медалист и четирикратен световен шампион Йордан Йовчев заедно с децата, които тренират спортна гимнастика и представят България на мащабни международни състезания, заснеха фотосесия в подкрепа на кампанията на KWIAT за профилактика на детското зрение.

Снимка 246511

Пред фотообектива талантливите деца смениха различни модели очила и демонстрираха част от своите умения, с които са завоювали отличия от международни турнири и много златни медали.„

Снимка 246510

Спортът е новият фокус на тазгодишната национална кампания за профилактика на детското зрение по инициатива на известната марка очила.

Снимка 246512

Доказано е, че заниманията със спорт са особено важни за развитието на зрението при децата. Координацията на тялото е пряко свързана със зрителните възприятия, а за да се развият те правилно, движението има първостепенно значение.

Снимка 246508

Спортът развива в децата реалните им усещания за пространствена ориентация, за разлика от плоските екрани, които не дават реално 3D изображение и създават предпоставка за лъжливи преценки.

Снимка 246509

На свой ред доброто зрение (или с нужните корекции, ако има проблем) е необходимо условие за това децата да имат здравословна двигателна активност.

Снимка 246514

Децата, които не виждат добре, често не знаят за това и не могат да го обяснят, затова редовната профилактика на зрението е изключително важна.

Снимка 246517

Липсата на ранна диагностика на детското зрение е сериозен проблем в България и за неговото решаване кампанията работи вече четвърта година.

Снимка 246515

През месеците септември и октомври ще се извършва безплатен очен скрининг и/или преглед на деца и младежи от 6 до 18 години в оптики и медицински центрове в цялата страна.

Снимка 246516

Информация за кампанията ще се разпространява в училищата в България, както и в активните спортни клубове. Министерство на младежта и спорта и някои от най-големите спортни федерации в страната, сред които българска федерация по спортна гимнастика, ще подкрепят кампанията през 2016 година.

Снимка 246519

Министерство на образованието и науката също подкрепя кампанията за трета поредна година. С каузата за детското зрение ще се ангажират още успешни спортисти, както и редица известни личности, част от които са подкрепяли кампанията и в предходните години.

Снимка 246520
Снимка 246521
Снимка 246522

Фото: © Божидар Марков