Въпросът, защо сегашното подрастващо поколение ще потопи света, се разисква в новата книга на автора Марк Бауърлайн - "Най-глупавото поколение: Как дигиталната епоха затъпява младите американци и застрашава бъдещето ни".

Ето 8 причини "да не вярваме на никой под 30 години", изведени от професора по английски от университета "Емори", събрани от boston.com.

Прав ли е професорът, с кое сте съгласни и отнася ли се всичко това до днешното младо поколение на България? Дайте своя коментар под статията.

1. Те са идеалните мишени за телевизионните предавания

"Трудно е да се повярва, че съществува цялото това невежество", пише Бауърлайн.

"Не е достатъчно да се каже, че тези млади хора не се интересуват от реалността в света. Те биват активно отрязвани от нея... заключени в някакви мигновени текущи реалности (работа, дрехи, коли, поп музика, сериали, Facebook), които им спират достъпа до информация освен тази "тук и сега".

2. Те не четат книги, а и не искат...

"Това безсрамно пренебрежение към книгите и към четенето е съвсем ново. По-ранните поколения пренебрегваха домашното си. Разбира се, само малка част от тях се гмуркаха в интелектуалните течения на времето си, но никое поколение досега не е разтръбявало неграмотността като обосновано поведение на своите връстници"

3.Те не могат да пишат

Липсата на главни букви и съкращенията доминират в интернет медиите. Това без спелчек просто закопава правописа им.

4.Присмиват им се, когато имат оригинални идеи и пишат добре

"Ако пишеш чисто и съставяш взаимосвързани параграфи в MySpace, "приятелите ти" ти се присмиват", забелязва още автора.

"Писането в "Уикипедия" е чисто и фактологично, но то няма цвят и гледна точка. Често най-умните студенти, които имат проблясъци на хаотична гениалност в MySpace, се прехвърлят към Уикипедия, където стилът им става скучен и форматиран като доклад".

5. Grand Theft Auto IV и т.н.

Статистиката казва всичко. Първата седмица продажбите възлизат на 500 млн. долара. Цялото това видео потребление, естествено, вреди на учебния процес. Хиляди ученици, завършили в Масачузетс, свършват в колежа с поправителни уроци по четене и писане.

6. Те не пазят информацията

"За дигиталните имигранти - хората над 40, които са прекарали колежанските си години в библиотеката, събирайки информация, Интернет се превърна във вълшебен източник на знания", продължава Бауерлайн.

"Дигиталните жители, които са се родили с интернет, обаче не го ползват, за да събират информация в главите си, а за да я намират и предават нататък. Интернет е просто система за доставки"

7. Защото учителите не им казват това

Или защото родителите им не проверяват стаите им в полунощ, за да прекъснат чатенето.

"Децата се давят в информация само за тийнейджъри, доставяна 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Така реалността на възрастните не може да пробие в тяхната система."

"Живеем в ерата на класни стаи, пълни с прости деца с напомпано самочувствие"

8. Просто защото са млади

Спомняте ли си колко глупави сте били като тийнейджъри? Или пък всичко онова, което не сте знаели, а сте мислели, че знаете? А уменията, които сте придобили като сте се въздържали от глупави коментари? Е, именно.