Надбягванията с колесници, едно от основните забавления за жителите на Римската империя в продължение на векове, може да радват отново посетителите на Вечния град.

Историческото общество Vadis Al Maximo преговаря с представители на римската община за възстановяване на античната версия на Формула 1 от следващата година.

"Състезанието ще трае три дни, стартирайки на 18 октомври, каквато е била традицията в древността", обяснява председателят на комитета Франко Кало.

Комплексът Circus Maximus, където са се провеждали надбягванията, може да побере около 35 хиляди зрители, ако трибуните бъдат възстановени.

Състезанията обикновено са включвали до 12 колесници с по 2 или 4 коня, които трябвало да изминат дистанция от 6,5 километра.

Най-известният състезател Скорпус, спечелил над 2 000 състезания, преди да загине на пистата при сблъсък на две колесници.

В наши дни Circus Maximus се използва като място за концерти и други обществени мероприятия. През 2006 година Genesis изнесоха безплатен концерт пред над 500 000 зрители.