Видът на сладко пухкаво животно или бузесто бебе предизвикват у нас непреодолимото желание да го изядем, смачкаме или ощипем, но не е ли странна тази агресия към нещо, което е логично да искаме да предпазим? Спокойно, психолозите все още (като нас) се чудят каква ли е причината за тези вътрешни импулси. 

Снимка 392345

Източник: iStock

През 2015 г. беше проведено проучване по темата, в което на участниците били прожектирани снимки на сладки бебета животни или пък обикновени възрастни животни. В ръцете им дали аерофолио (опаковъчно фолио с мехурчета за пукане), като им било позволено да пукат от него колкото си искат. Оказало се, че групата, която гледала сладките животни, спукала значително повече балончета от аерофолиото, в сравнение с групата, която гледала възрастните животни.

Снимка 392346

Източник: iStock

Хората, които проявили най-силна положителна емоция към вида на животните, проявили и най-силна агресия. Учените се опитват да си обяснят това с нещо като начин за уравновесяване - за да се балансира едната емоция, се проявява противоположната ѝ. Хората с най-силни емоции се връщали към нормалното си състояние много по-бързо от останалите.

По същата причина понякога плачем от радост или се смеем, когато сме нервни, а малките момчета отбягват момичетата, които харесват.

Засега това са само предположения, а докато учените разнищват въпроса, ние ви предлагаме тази снимка на животно за мачкане:

Снимка 392350

Източник: iStock