Останките на първия самолет, закаран на Антарктида, са открити от австралийски изследователски екип, предаде Асошиейтед прес.

От три летни сезона фондация „Хижите на Моусън" (Mawson's Huts) издирва самолета.

Нейни представители се натъкнали на металните отломки навръх Нова година.

„Най-голямата новина на деня е, че намерихме „въздушния трактор" или поне части от него" пише Тони Стюарт, член на изследователския екип, на блога на експедицията.

Австралийският полярен изследовател и геолог Дъглас Моусън води две експедиции до Антарктида в началото на 20-и век. При първата закарва на ледения континент самолет „Викърс" (Vickers).

Крилете на самолета, построен през 1911 г., са били повредени в катастрофа преди началото на експедицията, но Мосън взема машината, надявайки се да я използва като моторна шейна.

Мечтата на Моусън да проведе първия човешки полет над антарктическата ледена шапка, по-малко от десетилетие след като братята Райт правят първия успешен полет, се разбива на пух и прах още преди експедицията му да отпътува от Австралия за Антарктида през 1911 г.

Двигателят на самолета обаче не успява да издържи прекалено ниските температури и в крайна сметка машината е изоставена.