Световният ден на прехраната се отбелязва по решение на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) в деня на създаването й - 16 октомври 1945 г.

Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 година, информира БГНЕС.

За първи път официално е обявено, че една от най-важните задачи е изкореняването на глада по света и създаването на условия за устойчиво земеделие, което би могло да изхрани населението в световен мащаб.

В навечерието на тазгодишния Световен ден на прехраната, природозащитната организация WWF насочва вниманието към щетите, които свръх риболовът нанася върху хората и природата.

Потребителите от България и ЕС могат да допринесат за овладяването на проблема, чрез избора на морска храна, който правят. Рибата е важен източник на белтъчини за три милиарда души на планетата.

Но 61% от рибните запаси в света са напълно експлоатирани, а други 29% са обект на прекомерен улов, т.е. лови се по-голямо количество, отколкото би могло да се възстанови.

„Доходите и прехраната на 800 милиона души, основно от развиващите се страни, зависят от рибарството" - заяви Екатерина Войнова, ръководител за България на проекта „Полезната риба".

Тя подчерта значението на отговорните решения при пазаруване, за да могат и бъдещите поколения да разполагат с тези ресурси./Lifestyle.bg