Хладилникът, пастьоризацията на млякото и консервите оглавиха класацията на най-важните нововъведения в историята на храненето, направена от водещи британски учени, съобщи в. "Дейли мейл".
В класацията им съвременните иновации изместиха древните изобретения като риболовната мрежа, ралото и корковата тапа, без които нашите предшественици трудно биха оцелели. На първо място е хладилникът, докато други много важни пособия за приготвянето на храната, като тенджерата, ножа и лъжицата заемат съответно от 14-о до 16-о място.
Учените от Британското кралско дружество са класирали нововъведенията по тяхната достъпност, продуктивност, естетика и полза за здравето. "Охлаждането на храната има най-голяма роля от всички иновации за подобряване на начина на хранене на милиони хора" - посочва Британското кралско дружество. Първият метод за изкуствено охлаждане е демонстриран от Уилям Кълън в университета на Глазгоу през 1748 г., но хладилникът влиза в домовете чак през 20-те години на миналия век. Пастьоризацията е направена за пръв път във Франция през 1862 г., а металната консерва е изобретена от британския
търговец Питър Дюранд през 1810 г.
В челната десетка на класацията са също фурната, напояването, вършачката и комбайнът, печенето, селективното развъждане, меленето, ралото.