Следващите снимки, разкриват как някои деца не са щастливи, че ще имат брат или сестра. Ревността е често срещана при малките деца, когато станат батко или кака. А ето какво мисли по въпроса и гуруто в отглеждането на бебета д-р Бенджамин Спок. Публикуваме част от култувата книга "Грижа за бебето и детето":

Снимка 286974

Представете си следното: партньорът ви води у дома друга жена и ви казва: "Скъпа, обичам те, както досега, но от днес нататък тази жена ще живее с нас. Между другото, голяма част от времето и вниманието ми ще бъдат посветени на нея, защото съм направо луд по нея, а тя е по-безпомощна от теб и има по-голяма нужда от мен. Не е ли прекрасно? Нали се радваш?". Как бихте се почувствали?

Снимка 286973

Разказвали са ми за дете, което изтичало до вратата, когато медицинската сестра си тръгвала след посещението в дома му, и викало: "Забравихте да си вземете бебето!". Чувството за съперничество често е много силно у първородното дете, защото то винаги е било център на вниманието и никога не е имало съперник. Роденото по-късно дете вече се е научило да споделя с останалите обичта и вниманието на родителите си. То осъзнава, че е просто едно от децата. Това не означава, че второто и третото дете не изпитват ревност към следващото. Напротив! Но повече зависи от начина, по който родителите ще се справят с положението, отколкото то това дали детето е първородно или не.

Снимка 286972

Ревността е силно чувство дори у възрастните. Тя е още по-обезпокояваща за малкото дете, защото то не знае как да се справи с нея. Макар да не е възможно ревността да бъде напълно избегната, можете да направите много, за да я сведете до минимум и дори да я превърнете в приятни емоции.

Снимка 286971

Ако детето ви разбере, че няма причина да изпитва толкова силен страх от съперник, това ще закали характера му и то ще е способно много по-добре да се справя със съперниците си по-късно в живота си, в работата, в дома си. Важното в случая не е, че детето изпитва ревност, което е напълно нормално, а начинът, по който то се справя с това чувство. Ако изкаже чувствата си с думи, това ще му помогне да ги овладее. Можете да му кажете: "Знам, че си ядосан и ревнуваш, но няма да ти помогне, ако нараниш бебето". Можете да добавите: "Аз обичам и теб. Обичам теб и бебето".

Снимка 286970

Ако детето ви е ударило бебето, можете да хванете ръчичката му и да я задвижите с ласкав жест с думите: "Бебето те обича". Чувствата на по-голямото дете са много объркани в която и да било възраст. Помогнете му да покаже най-вече любовта си.