Черните дупки все още за забулени в мистерия. Никой не е сигурен какво точно се крие в тях, макар че има няколко теории. Едно обаче е сигурно - когато нещо попадне в обсега им, връщане назад няма.

Сега за първи път получаваме възможността да видим нагледно последствията от неблагоразумието на една звезда с размерите на нашето Слънце да се мотае около черна дупка.

Това се случва благодарение на сателита на НАСА TESS, който работи от април 2018 г. като наблюдава област от космоса, която е 400 пъти по-голяма от наблюдаваната от Кеплер. В обсега му влизат и 200 000 от най-ярките близки звезди и с негова помощ учените се надяват да намерят и изследват непознати екзопланети.

Снимка 445560

Източник: iStock

Черната дупка, погълнала неблагоразумната звезда, има маса, която се равнява на 6 милиона пъти тази на Слънцето. Едва ли е възможно да се представим какво точно означава това, но гравитацията на този обект е достатъчна да направи една звезда на пух и прах... или по-скоро на светлина и прах.

В процеса на поглъщане на звездата се отделя огромно количество светлина и именно това явление показва на астрономите какво се е случило.

Събитието е изключително рядко - това се случва веднъж на всеки 10 000 - 100 000 години в галактиките с размерите на Млечния път. Имали сме късмет, че зрителното поле на TESS е било насочено точно натам.

Как изглежда залезът от космоса

Как изглежда залезът от космоса

Какво засне Александер Герст

Благодарение на тази случайност, сега разполагаме със записи на събитието на всеки 30 минути в продължение на месеци назад и явлението е отчетено една няколко дни след началото си.