Белгия се подготвя за решителен етап по пътя към приемането на закон, забраняващ напълно носенето на бурка на обществени места, предаде АФП.

В сряда комисията за вътрешните работи в долната камара на белгийския парламент ще гласува предложение за промяна на наказателния кодекс. Според текста хората, които „излизат на обществени места със забулено или прикрито лице, така, че да не могат да бъдат идентифицирани", ще бъдат наказвани с глоба и/или лишаване от свобода от 1 до 7 дни.

Изключения ще бъдат правени само за празничните шествия, като карнавали, които са получили разрешението на общината.

В текста под „обществени места" се разбира улиците, пътища, обществени градини, спортни площадки, както и сгради, предназначени за „обществено ползване".

Така Белгия върви към пълната забрана на традиционния ислямски воал, ден след като Франция получи зелена светлина за налагането на забрана с ограничен обхват.

В Париж докладът на комисията от 200 страници твърди, че носенето на бурки, фереджета и подобни аксесоари е неприемливо. И призовава парламента да приеме официална резолюция, в която се казва, че те противоречат на ценностите на републиката.

Предложението на комисията е забраната да е частична - в болници, училища, офиси на държавната и местната власт, обществения транспорт.

Препоръчва се още хората, които носят видими символи на "радикална религиозна практика", да не могат да получават гражданство или карти за постоянно местожителство.

Предложението идва след неколкомесечен обществен дебат, след като президентът Никола Саркози каза, че фереджетата не са добре дошли във Франция. В страната има 5 милиона мюсюлмани, въпреки че не всички от тях носят подобни аксесоари. Според проучванията на общественото мнение повечето от французите са съгласни със забраната на фереджетата.

Частични забрани за носене на религиозни символи и аксесоари има и в други европейски страни. В повечето случаи те са свързани с носенето на забрадки или бурки, предимно в училищата и на някои работни и обществени места. Такива ограничения има в множество общини и в Германия, на съдиите в Дания пък е забранено да носят каквито и да е видими религиозни символи, включително кръстчета.