Бездомно куче се хвърли под колелата на автомобилите на скоростна магистрала в чилийската столица Сантяго, за да спаси свой събрат, блъснат от кола. Покъртителната случка се превърна в хит в сайта за видеообмен YouTube.

На записа се вижда как първо автобус блъска пресичащо магистралата куче, което се строполява на платното. След което друго куче, забелязало първото отдалеч, хуква смело между автомобилите, за да го спаси. Щом четириногото достига своя събрат, то го захапва за врата и започва да го тегли към банкета, встрани от автомобилния поток.

Кадрите, заснети с полицейска видеокамера, първоначално са били показани по чилийските тв канали, след което качени на YouTube. В интервю за телевизията полицаят Хорхе Ривас отбелязва, че след излъчването на материала в полицията са позвънили десетки граждани, които са изявили желание да приютят кучето, стига да бъде открито.

„Всички те споделяха вълнението си и възторга си от постъпката на бездомното куче-спасител", казва Ривас. За съжаление, героят явно е предпочел да запази анонимност и опитите на чилийската полиция да го открие, засега остават без успех.

Случката обаче даде началото на широкомащабна кампания в Сантяго, призоваваща чилийците да не си купуват породисти кучета и котки, а да си изберат домашен любимец сред бездомните в приюта.