Тризначките Вяра, Надежда и Любов бяха на косъм от смъртта в четвъртък вечер заради безумието на авторите на „ВИП брадър" да ги вкарат в изолирано стайче, в което пари отделя варел, пълен с... киселина!

През 1984 година американският професор, медиен експерт и културен критик Нийл Постман публикува станалото впоследствие легендарно есе, посветено на телевизията - "Ще се забавляваме до смърт". По-късно той пише и книга със същото заглавие, която се изучава от всички първокурсници по журналистика по света. Та дори и във (телевизионно) варварска България.

В нея пише нещо пророческо, сякаш създадено за „ВИП брадър 2012" по Нова: „Всяка култура може да абсорбира известно количество брак. Опасното в телевизията не е бракът, а долнокачествения културен продукт... Ние съдим за една култура не по нейните отпадъци, а според съществуването на основните й обществени ценности...".

Колкото и шокиращо да звучи думата „смърт", тя вече е факт, вследствие на безумните реалити предавания „made in Bulgaria". През май 2009 кметът на Раднево и фолкпевец Нончо Воденичаров загина в „Сървайвър". От сърдечен удар. След потреса „Сървайвър" престана да съществува. Буквално се самозакопа.

Само за месец излъчване, „ВИП брадър" сериозно застраши здравето на най-малко седем свои участници:

- Жертва №1 - Багата. След сякаш нямащо край състезание по правене на коремни преси, излезлият от кома само 3 месеца по-рано Благой Иванов почти колабира. Нямаше кой да спре безумието. Апропо, кой и с какъв акъл допуска във физически и психически натоварващо предаване човек, който наскоро се е върнал от Оня свят и се лекува? Човек, който е вкаран в Къщата в Нови хан с една торба лекарства?! Може би отговорът е: за да се забавляваме до смърт...

- Жертва № 2 - Златка. Тоталната гавра с психиката й чрез садистичното „свирене на струната „Благой" от страна на сценаристите на „ВИП брадър", доведоха до 2 нейни нервни срива и един припадък (поне толкова излъчиха. А дали няма още?...). Резултатът - Златка беше хоспитализирана по спешност с линейка. И само няколко часа по-късно бе върната в шоуто. За да се забавляваме до смърт.

- Жертва №3 - Къци. Шоуменът вдигна кръвно (нещо, което той сам призна НИКОГА не му се е случвало в живота досега) и се срина психически заради гаврите на Съквартирантите. Когато той помоли в Изповедалнята Биг брадър да направи нещо, защото не повече не издържа, Гласът му отвърна да се оправя сам. За да се забавляваме до смърт...

- Жертва №4 - Фънки. Заради безумните и постоянно сменящи се „правила на играта" - почти постоянно без храна, но за сметка на това с осигурено „безплатно" и безумно много пиене, здравето на страдащия от диабет и още куп заболявания музикант е сериозно застрашено. Когато Димитър Ковачев рухна тотално психически след „шегичката" на Ники Кънчев на елиминациите в понеделник, че си отива , „Биг брадър" заби последния пирон - „осъди" го да не бъде номиниран за напускане още седмица. Единственото, за което той копнееше. За да се забавляваме до смърт...

- Неизлъчени останаха разбития нос на Люси, причината за превързаната ръка на Камелия, и пр., и пр...

Докато не дойде най-страшното - лайфът в четвъртък, когато животите на трима души (и психиката на всички останали) бяха изложени на реална опасност. В Изповедалнята Вяра, Надежда и Любов трябваше да решат кои от Съквартирантите ще получат писмата, написани от техните близки, и кои - не (за да изкарат продуцентите някой пункт рейтинг и някой лев от сълзите на прецаканите випове). И тук стана големият гаф. В плътно облицованата Изповедалня някой абсолютно малоумен беше сложил варел с... киселина, в който тризначките трябваше да пуснат „непрочетените писма"). Минута-две по-късно Вяра, Надежда и Любов оцъклиха очи. „Стана ми лошо", „Стегна ме сърцето" „Повръща ми се" - бяха част от репликите, които зрителите чуха по време на злополучното живо предаване. По време на голямото фиаско на Нова телевизия. По време на забавлението, което бе на път да завърши с тройна смърт.

Какъв ще бъде краят на гаврите и безумията?

Източник: БЛИЦ