Преди няколко седмици един специален проект на българския журналист Мартин Карбовски разтърси Европарламента. Филмът „Без лице" ("No Face"), разказващ за четири българки, залети с киселина, бе представен на евродепутатите, а Мартин Карбовски бе поканен лично от шефа на ЕП г-н Йежи Бузек да говори на пленарно заседание по повод насилието върху жени - приоритет на настоящото испанско председателство.

Речта на Мартин Карбовски в пленарната зала бе посрещната с голям интерес. За да сподели с евродепутатите кошмара, в който продължава да живее и до днес, в Брюксел бе една от най-тежко пострадалите жени - Ваня от Клисура.

Лично Йежи Бузек пожела да се срещне с българката:

„Ние правим всичко по нашите сили, но както виждаме не правим всичко необходимо, за да предотвратим подобни случаи!" - казва председателят на Европарламента, който на раздяла прегърна силно Ваня.

„Това буквално ме стъписа - не съм очаквала такава реакция. Той беше явно потресен. Каза, че наистина трябва да се работи в тази насока. Много мило беше всичко!" - коментира реакцията на г-н Бузек и на евродепутатите Ваня.

„Бузек каза нещо, което няма да чуете в България от политик. Каза това, което мислеше емоционално. Каза, че това, което се случва в някои части на Европа, не може да е Европа. На залятата с киселина Ваня бе обещано европейско съдействие!

И между другото, когато Ваня избяга от България тия дни ще се случи един парадокс. Реално Ваня ще бъде първият политически емигрант, избягал от Българи през последните 20 години. Ще бъде и първият вътрешнополитически емигрант на територията на самия ЕС.

Замислете се над това и се замислете дали Ваня ще е последната! В Брюксел също трябва да се замислят - дали ако дават убежище на всеки, унижен от собствената си страна българин, ще успеят да решат проблема наречен България."

 

"Отечествен фронт", събота, 10 април 2010 г., 18:00 по Нова телевизия