„Отечествен фронт" тази събота е в едно малко българско магазинче в сърцето на френската столица.

„Ако искате да си купите боза или туршия в Париж - единственото място е магазин „Бай Ганьо" - точно така - в Париж!" - разказва Мартин Карбовски. -

„В този епизод ние сме там и там леко мирише на кисело зеле от реномирани производители. Там ще ви покажем странни неща - примерно ракия от осем евро шишето, свиленградска туршия от три и двайсет - пак евро, дори боза за евро и петдесет! "

Първият магазин в Париж, който предлага изцяло български храни и напитки, е собственост на българина Краси. Всичко, което Краси продава в магазина си, носи вкуса на родна България - стреми се да предлага такива храни и напитки, които се произвеждат по стари български рецепти и с доказано качество:

„Клиенти на магазина са не само българи - много французи търсят познатите вкусове от България чрез каймата и колбасите, овчето сирене, сладкото от рози, дори корите за баница и вината, а киселото зеле - то свършва почти веднага...

„Зелевата чорба в Париж беше свършила! Щеше да има едва след 10 дни, когато идваше бидона. Но беше интересно какво разбират французите, когато им се каже България - кой е тоз профан, който ни прави имиджа на запад и дали когато не говорят нищо за нас, може да е за добро - това много често е мотото на целия ни дипломатически корпус и посолства.

 

„Отечествен фронт", събота, 21 август 2010 г., 18:00 по Нова телевизия