На историята за първия терористичен акт за времето на прехода у нас е посветено изданието на "Отечествен фронт" тази седмица.

В момента 33-годишният Мирослав Блажев излежава десетмесечната си присъда в затворническо общежитие в град Троян. Остава му да лежи още малко. Откакто отвлече автобуса никой не е говорил с него.

Той има проблем - малкият човек има малки проблеми - скарал се е жестоко с приятеля си Петър, който се опитал да прегази бременната му приятелка Розинка. Атила не се саморазправя с Петър - той отива в полицията, където не му обръщат внимание.

Реакцията на Атила срещу това е да отвлече автобуса за Варна.

На 27 януари Атила се качва на автобуса за Варна, въоръжен с незаконен пистолет със заглушител. По пътя се замисля за това, което е преживял и за това как никой не му обръща внимание:

„Аз се почувствах изоставен - изоставен от целия свят, изолиран, вакуумиран... И в автобуса просто спонтанно ми дойде идеята - ако го отвлека този автобус, дали няма да ми обърнат внимание?!"

Мирослав Блажев твърди, че прави разлика между добро и зло. „Хората от автобуса не са ми виновни... Това нещо го осъзнах още вътре в автобуса..."

„От историята на малкия човек Атила и неговия бунт ние регистрираме нещо важно - държавата, институцията, системата - тия неща нямат душа." - коментира Карбовски. -

„Дори не се ръководят от логика, търсене на достойнството на човека или идея за правосъдие.

Атила ще избяга! Някъде другаде той ще се чувства нормален човек. Утре той ще излезе и има два варианта - отново да се опита да му обърнете внимание или да отиде в друга страна, където да се погрижат за него, да му дадат достойнство и реална свобода.

Така свършва, надявам се, историята с първия терористичен акт у нас по време на прехода. На фона на толкова несправедливости за двадесет години само един едър луд се опита да протестира. И то защо - заради шамар и дребна обида. Каквато ни е нацията, такива са ни и терористите!"

 

„Отечествен фронт", събота, 31 октомври 2009 г., 18:00 по Нова телевизия