На 21 и 22 април 2017 в Пловдив ще се проведе 10-то юбилейно издание на Национална кулинарна купа на България, събитие което се утвърди през годините като най-голямото и престижно кулинарно състезание и форум за среща на професионалисти в сферата на ресторантьорството и хотелиерството в България.
Целта на състезанието е да популяризира кулинарното изкуство, като същевременно стимулира развитието и усъвършенстването на професионалистите у нас. С всяка изминала година броят на желаещите да се състезават в различните категории се увеличава.
На най-голям интерес се радват "Готвач на годината" и "Кулинарен отбор на годината", като популярност набират също и "Сладкар на годината", както и по-новите категории "Пицар на годината" и категория "Паста".
Журито в различните категории се състои от професионални готвачи и сладкари - членове на Българската асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток България и Български сладкарски клуб (Асоциацията на професионалните сладкари в България), както и готвачи и преподаватели по кулинарни изкуства от Белгия, Канада и Италия.
И тази година по време на състезанието за професионалисти ще се състои и Панорама на професионалното образование, организирана от Министерство на образованието и науката в сътрудничество с Асоциацията на професионалните училища по хотелиерство и ресторантьорство - национален кръг на състезанията за "Най-добър млад готвач на годината", "Най-добър млад хлебар-сладкар на годината", "Най-добър млад сервитьор" и "Най-добър млад барман ". Във всяко от тези състезания сили ще премерят победителите от регионалните кръгове, проведени в София, Варна и Велико Търново в края на март.