В България има по малко от всичко, и то на много достъпни цени. Плажовете на Черно море предлагат изкушения за всички, както и планините ни - Родопите, Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, в чието подножие е разположена София.

Столицата вероятно не е най-красивият град у нас, но след като разгледате българската провинция и проучите великолепната плажна ивица, мисля, че ще попадат в плен на особения чар на България.

Така започва статия за 10-те най-красиви места в България, публикувана в сайта Global Grasshopper. Автор на материала-пътепис е журналистът Елис Шуман.

1. Черно море

Снимка 243381

България е известна с черноморската брегова линия, която има дълги участъци от пясъчни плажове, осеяни с хотели, традиционни рибарски селца и исторически обекти. Туристите предпочитат по-известните курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, но аз лично вярвам, че градските плажове във Варна и Бургас са също толкова хубави.

2. Рилският манастир

Снимка 243378

Известен като българския Йерусалим, Рилският манастир определено си заслужава да бъде посетен. Този живописен източноправославен манастир в гористите планини се намира на по-малко от два часа път на юг от София. Кръстен е на Свети Иван Рилски, отшелник от 10 век, който живеел в пещера в близост до сегашния манастир. Самата обител е строена, изгоряла и изграждана наново през вековете, като последните строителни дейности са от 1800 г. Влизайки в двора, ще бъдете изумени от перфектна хармония на църквата със своите изящни арки от черно-бели ивици, керемидени покриви и пет купола, които достигат до небето. В далечината са върховете на планината Рила, които допълват оазиса на спокойствието – идеално място за всеки.

3. Созопол

Снимка 243384

Един от най-старите градове по бреговата линия на Черно море в България е популярното рибарско градче Созопол. Разположен на 35 км южно от Бургас, през шести век преди Христа е познат като Аполония, а днес все още е запазен храм, посветен на Аполон. Можете да се разхождате по кейовете или из стария град.

4. Пловдив

Снимка 243389

Пловдив, вторият по големина град в България, има нещо, което на София й липсва – стар град на хълм. Градът е основан преди около 6000 години и се развива на седем хълма (тепета). Старият град се извисява над центъра на Пловдив с постройки от различни епохи, включително изключително добре запазен римски амфитеатър. Старият град е най-известен със своя български възрожденски архитектурен стил, с цветни къщи от всеки ъгъл. Разходки по хълма са наслада, с много галерии и къщи-музеи, които си заслужава да бъдат посетени.

5. Белоградчишките скали

Снимка 243393

Белоградчишката крепост е преградена от естествени скални масиви. Гледката е толкова уникална и живописна, че сякаш е декор от някоя приказка. Белоградчишките скали, номинарани през 2009 г. за едно от новите седем чудеса на света, са зашеметяващи образувания в различни форми.

6. Копривщица

Снимка 243396

Вървейки по тесните улички на Копривщица, се чувствате така сякаш сте попаднали във великите времена на 1876 г., когато българите храбро се борят за своята свобода. Копривщица е пълна с паметници и къщи-музеи, в които са показвани старинни оръжия, земеделски сечива, носии, произведения на изкуството и бижута.

7. Несебър

Снимка 243399

Често наричан Перлата на Черно море историческият град Несебър датира от древността, когато е бил основан като тракийско селище, известно като Месамбрия. Гърци, римляни, византийци, българи, кръстоносци и османци – всички се населявали древния град. Днес разходка по калдъръмените улички на Несебър ще ви отведе до останките на около 40 тухлени църкви, датиращи от пети век. Градът е признат от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство.

8. Велико Търново

Снимка 243403

Това е историческата столица на Втората българска държава между 12-ти и 14-ти век. Велико Търново се намира в централна България и е популярна туристическа дестинация. Реконструираната крепостта Царевец съвсем не прилича на средновековните дворци на българските царе, управлявали от върха на хълма до тяхното поражение от османците в 1393 г. И все пак, може да се усети величието на България при преминаването през портите на тази живописна крепост.

9. Мелник

Снимка 243404

Мелник е известен по две причини. Той е най-малкият град в България и е дом на някои от най-добрите винарски изби в страната. Ще ви отнеме минути, за да се разходите из главната улица на града, но ще седи с часове в местните механи, където ще бъдете омаяни от опияняващата магия на богатите червени вина. Ако успеете да станете от мястото си, близките Мелнишки пирамиди и Роженският манастир си заслужават да бъдат видени.

10. Седемте рилски езера

Снимка 243406

Една от главните туристически забележителности в България е група от ледникови езера, разположени високо в Рила планина. Подходящото време за посещение на езерата е през летните месеци, като дори през юни езерата могат да бъдат замръзнали. Пътят до езерата не е лесно, въпреки, че лифт скъсява разстоянието по стръмния планински склон. Легендата разказва, че езерата са се образували от сълзите на жена гигант, която плачела за своя любими.