"Взривяването на Русия" представлява опустошителна атака на бившия офицер на КГБ Александър Литвиненко срещу някогашните му началници.

Заедно с академик Юрий Фелштински, Литвиненко проследява най-щателно как ужасяващите методи на КГБ изстрелват Владимир Путин към върховете на властта.

Забранена в Русия, книгата се базира на двайсетгодишния опит и познания от първа ръка на Литвиненко в тайните операции на КГБ и красноречиво описва как наследниците на КГБ оцеляват след разпадането на комунизма.

Налагайки старите методи на терор и война, те оформят "новия стил" на управление в Русия.

По времето на Владимир Путин като началник на руските тайни служби на 17 ноември 1998 г. подполковник Александър Литвиненко и четирима висши служители разкриват, че са получавали заповеди в разрез със закона - сред които убийството на първия руски милиардер.

Четири месеца по-късно Литвиненко е арестуван и изпратен в затвора на Федералната служба за сигурност в Лефортово, Москва.

Макар обвиненията да са оттеглени, по-късно са предявени нови, които също отпадат.

Литвиненко бяга от Русия и през 2001 г. получава политическо убежище във Великобритания, а през октомври 2006 става гражданин на страната.

На 1 ноември 2006 е отровен със смъртоносна доза полоний 210.

Юрий Фелштински е историк, специалист по руските тайни служби. Емигрира в САЩ през 1978 г. Получава докторска степен по история в университета „Рутгърс".

Автор е на няколко книги, сред които "Бележниците на Троцки". Той е и един от последните хора, говорили с Литвиненко часове преди да почине от радиоактивното отравяне с полоний 210.

Издава "Бард".