За автора:

Доц. Владимир Янев е роден на 26 януари 1950 г. в  Пловдив. Професионалната му ориентация се формира още по времето, когато завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски" през 1972.

След това той продължава професионалното си развитие в областта на науката, за да се върне отново в университета, но вече  със статут на преподавател. От 1981 година до днес той преподава в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

Качествата му на специалист не остават незабелязани и в Санкт - Петербургския университет, където е лектор в периода 1995 - 1999 година.

Освен на тази професия, доц. Владимир Янев се е отдал и на още една голяма своя страст - писането. За него то е удоволствие, но и ангажимент -  към четящите от една страна, и към културната и литературна памет на България от друга.

В богатата му библиография място намират редица литературоведски книги и учебни помагала - "Живея и препрочитам" (1990); "Признати и непознати" (1999); "Христо Смирненски. Маскарадът и празникът" (2000; ІІ осн. прер. изд. - 2008); "С вас, седмокласници, да прочетем заедно" (2002); "Кратки бележки върху българския литературен авангардизъм (с особен оглед към експресионизма)" (2002); "Българска литература след Първата световна война" (2002).

Той издава двуезичните поетични книги "Приписки по свещени камъни. Петербургска поема. / Приписки на священных камнях. Петербургская поэма" (1999) и "Петербургски стихове. / Петербургские стихи" (1999).

Следващият му труд в областта на детската литература е „Световна литература, разказана за деца и юноши", която ще излезе под знака на ИК „Хермес" на 29.01.2010 г.

 

СВЕТОВНА ЛИТЕРАТУРА,

разказана за деца и юноши

том І

Подай ръка на тази книга - тя ще те поведе към далечни времена и страни!
Ще бъдеш в Египет, във Вавилон и Персия, в Индия и Китай. Какви удивителни приключения ти предстоят в тези древни страни, от които води началото си художественото слово на човечеството.

А след това с книгата ще полетиш към древните Елада и Рим. Ще се срещнеш с богоравния Омир, със страховитите трагици на Атина, с мъдри философи и с блестящи оратори. В Римската империя ще се запознаеш с прекрасните поети Хораций, Вергилий и Овидий, с множество създатели на безсмъртни творения.

Владимир Янев разказва достъпно и увлекателно за творби, които понякога изглеждат неясни. Авторът е убеден, че след първото запознанство с тях младите читатели ще прочетат стиховете, драмите, романите и множество други произведения, за които става дума тук.