Оригиналът на „Славянското царство на Мавро Орбини" е издаден през 1601 г. в град Пезаро, Италия. На него се позовава Паисий Хилендарски за написването на „История славянобългарска".

Презентацията на фототипното издание на книгата ще бъде направена от директора на Столична библиотека Михаил Белчев и Посланика на Италия Н. Пр. г-н Стефано Бенацо. За книгата и за автора ще говорят още проф. д-р Надежда Драгова и издателят Дамян Яков.


За Столична библиотека:

24 октомври 1928 г. се счита за рождена дата на Столичната градска библиотека. С уведомителна разпоредба на тогавашния кмет Владимир Вазов се създава общински музей с три отдела: музей, библиотека и архив. Фактическото откриване е през лятото на 1929 г. в помещение на пл. "Славейков" № 9. Книжният фонд на библиотеката тогава е 5311 тома. Първият директор е Коста Вълев - уредник на общинската библиотека и музей.

От 1995 г. библиотеката е юридически самостоятелна организация на Столична община. Съхраняваните днес в Столична библиотека и филиалите й библиотечни фондове (около 1 000 000 библиотечни единици), осигуряват библиотечно обслужване на хиляди столичани, а изградената компютърна мрежа и Интернет предлагат достъп до библиографски, пълнотекстови и административни български и чужди бази данни. От 2000 г. е и регионален културен институт с методични и организационни фунции по отношение на библиотеките от София-област.

Столичната библиотека развива интензивна международна дейност със сродни библиотеки - чрез обмен на информация, съвместно участие в проекти по европейски програми и квалификация на специалисти. Библиотеката подържа връзки с фондации, сродни културни институции, чуждестранни културни и научни центрове, културните служби на чуждестранните посолства у нас. Всички те дават възможност за непрекъснато обновяване и обогатяване на фонда на чуждоезиковите читални.

Особено място в културната дейност на Столичната библиотека заема работата с децата. С цел да се привлекат все повече малки читатели специализираният детско-юношески отдел работи по текущи програми чрез разнообразни форми, надхвърлящи чисто библиотечната му дейност.

Фототипното издание ще бъде представено на 22 октомври от 18 ч. във фоайето на ОКИ Столична библиотека.