За писателя:

Харуки Мураками е роден през 1949 г. в Киото и днес живее недалеч от Токио. Има много отличия, последното от които е най-престижната японска награда за литература „Йомиури", с която са удостоявани и Юкио Мишима, нобелистът Кензабуро Ое и Кобо Абе. Автор е на романите „Танцувай, танцувай, танцувай", „Страната на чудесата за грубияни и краят на света", „Преследване на дива овца", на сборника разкази „Изчезването на слона" и на излезлите вече в България „Норвежка гора", „Спутник, моя любов", „Кафка на плажа" и „Хроника на птицата с пружина".

Произведенията му са издадени на повече от 20 езика и в момента Мураками е най-превежданият и издаван в чужбина японски автор.

За книгата "Преследване на дива овца":

Японско юпи нагазва в хаоса, след като попада на снимка, изобразяваща уникална кръстоска на овца. Повествованието ловко лавира между криминалния роман, баснята, реализма и модерния абсурдизъм, за да ни въвлече в това озадачаващо преследване на донякъде мистичната овца.

Лаконичният стил може би ще ни напомни за романите на Реймънд Чандлър и Дашиел Хамет с примеси от абсурдността на един Джон Ървинг, но във всички случаи читателят е хипнотизиран от играта на котка и мишка, в която Мураками размива границите между реално и въображаемо и рисува портрета на съвременна Япония, разкъсвана между западната модерност и силата на вековните японски традиции.

 

Към откъса от "Преследване на дива овца".