За автора:

Каталунската литература роди автор на ХХІ век, ценен у дома и навън. Латцер Моис, „Ла Вангуардия", 01/09/05.

Твърди се, че ново поколение от белетристи се приземява в каталунската литература с несравнима сила..., за момента истински несравнимият е Санчес Пуньол. Серхио Вила-Санхуан, „Ла Вангуардия".

Пиньол е създал нещо действително прекрасно и истински странно в момент, в който голяма част от художествената литература е доста отегчена. Има пищност в повествованието, която е заразителна и съм въодушевен от идеята да се публикува. Благодаря за възможността художествеността на Алберт да влезе в моя живот. Жауме Бинг, издател от Кононгате.

За книгата:

Ако някой си е мислел, че приключенският жанр е изчерпан и че онези вълнуващи истории вече са минало, то би трябвало да прочете тази книга, за да си даде сметка, че всъщност жанрът е жив и здрав. Романът притежава сложен сюжет, не спестява сгъстяване на напрежението и го постига чрез увлекателна и пластична проза... Различните нива на разказа внасят интересни слоеве на четене и ритъмът не спада в нито един момент. Още един „плюс" е, че текстът подбужда към размисъл относно попрището на писателството, силата на любовта и неясните граници между действителността и измислицата в литературата. „Вейтитрес", 20/04/06.

Бумът на книгите на писателя и антрополог Алберт Санчес Пиньол позволява да се преразгледа литературната стойност на някои бест-селъри. С „Пандора в Конго" той утвърждава, че приключението не е в разрез с размишлението относно писането и живота в общество. „Радар", 21/05/06.

На фона на толкова помпозност в съвременната белетристика, „Пандора в Конго" се появява като истинска доказателство на виртуозността на приключенския жанр. „Ел", май, 2006.

 

Към откъса от „Пандора в Конго"