„Пазителите на завета" е новата книга на Том Егеланд, авторът, по чиито дири върви Дан Браун. През 2001 г. - т. е. две години преди да бъде публикуван „Шифърът на Леонардо", излиза романът на Егеланд „Краят на кръга", в който има смайващи сходства с бестселъра на Дан Браун: в дъното на всичко е тезата, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали потомство; албинос е сред главните герои и в двата романа; и в двете книги главната героиня се оказва едновременно последният жив потомък на Христос и Мария Магдалена, и дъщерята/внучката на последния велик магистър на таен орден. Читателите, които познават романа на Том Егеланд, са смаяни, когато откриват всички тези неща в публикувания по-късно „Шифърът на Леонардо".

Сега в новата си книга „Пазителите на завета" Том Егеланд разплита нови исторически и религиозни загадки, свързани този път със Стария завет и личността на Моисей. Дали това няма да е сюжет и на следващия роман, който Дан Браун ще напише?


Кратка анотация:

11 век: Викингски воини ограбват египетска гробница и без да знаят открадват една от най-големите тайни на Стария завет.

21 век: Археологът Бьорн Белтьо открива във викингски ръкопис код за разгадаване на древна загадка. Издирването, което археологът предприема, го отвежда сред диви исландски пейзажи, до руините на стари норвежки църкви и египетски гробници, до антикварни книжарници в Рим и далеч отвъд Атлантическия океан - в САЩ и до загадъчен дворец на Карибите. Могъщи сили са против него, но археологът успява да достигне до историческа и религиозна тайна, чието разкриване би имало фатални последствия.

Отчасти трилър, отчасти интелектуално приключение, „Пазителите на завета" изследва библейски и исторически митове.

За пореден път Том Егеланд показва не само, че е майстор на напрегнатата интрига, но и че е писател от висока класа - пише остроумно, иронично, образно, нестандартно.