Ирландското посолство отвори вратите си за почитателите на най-големия класик на ирландската литература - Оскар Уайлд. По инициатива на негово превъзходителство посланикът на Ирландия Джефри Кийтинг излизането на скандалната книга на Уайлд „De Profundis: Глас от бездната", издадена от „Персей", бе отбелязано с четене и коктейл. Посланикът анализира книгата и прочете откъси от нея, които след това бяха чути в български превод от преводача на творбата Емил Минчев.

„Миналата събота в Дъблин бе погребан вокалистът на групата „Бойзоун" Стивън Гейтли и тъй като си мислех за „De Profundis: Глас от бездната", бях потресен от контраста между неговото погребение и това на Уайлд. Гейтли произхожда от сплотена работническа общност в центъра на Дъблин и хората от квартала му бяха излезли на улиците, за да се сбогуват с него. На погребението свещеникът го нарече „джентълмен - добър, грижовен и много щедър"... Някои неща поне са се променили за добро през последния век." - каза Джефри Кийтинг.

Сред феновете на Уайлд бяха преводачи, писатели, артисти, знаменитости като поета Евтим Евтимов, певицата Рени, журналистката Ива Николова, светския лъв Евгени Минчев...

Джефри Кийтинг не веднъж е правил много за популяризирането на ирландското изкуство и култура в България. Преди време с негово съдействие еднократно бяха показани филми по Бекет.

Сега благодарение на него книгата на Оскар Уайлд влиза в много библиотеки в страната, като по този начин „De Profundis: Глас от бездната" ще стигне и до хиляди читатели в България. Т. е. Джефри Кийтинг направи нещо, което българските управници не успяват или не желаят да направят цяла година - библиотеките да получат нови книги. Явно ако имахме такива управници като г-н Кийтинг, културата ни би имала много по-солидни позиции у нас и зад граница.

„De Profundis: Глас от бездната" е много лична, силна и разтърсваща книга, в която Уайлд се разголва като творец и личност. Младият преводач Емил Минчев се е справил блестящо и преводът му получи високи оценки от организацията „Ирландска литература зад граница". Той има зад гърба си десетина книги, висока топка като двукратния носител на „Букър" Питър Кери. Автор е и на 2 книги, едната от които скоро поема пътя си към екрана.