Всеки образцов дом може да се похвали със солидна библиотека, заемаща не малка част от интериора. Но дали това е необходимо и наистина ли издава страстта на собственика към четенето?

Да си кажем истината

В повечето случаи голяма част от книгите просто събират прах на лавиците. И всеки път, когато почистваме дома, се чудим защо още ги пазим и какво бихме могли да направим с тях. Да ги продадем в интернет, да ги дарим на кварталното читалище?

Снимка 332009

Източник: iStock

А после с какво ще демонстрираме интелигентност пред гостите си?! Не става само с приказки, трябва си и представителна колекция от книги. Дори и да не можем да произнесем имената на някои от авторите им.

Оказва се, че притежаването на десетки томове, от които сме чели едва няколко, също има своите ползи. В случая говорим за интересното понятие "анти-библиотека". То идва от италианския писател Умберто Еко.

Хем я има, хем не я използваме по предназначение. Според автора, книгите, които просто притежаваме, също имат своята полза за нашата интелигентност. Те ни правят по-любопитни.

Снимка 253238

Източник: iStock

Тази теза се подкрепя и от писателя Насим Никълъс Талеб. Той смята, че да имаме собствена библиотека не е просто начин да напомпаме самочувствието си. Непрочетените книги са много по-ценни от прочетените.

Всяко зло за добро

В колекцията си от книги трябва да имаме по нещо за всяка сфера, в която не сме никак вещи. Това е любопитен изследователски подход - да имаме необходимите знания на една ръка разстояние, дори и да не ги докоснем никога.

Неизбежно, с годините трупаме не само повече знания, но и повече книги. Но увеличаващата се бройка не трябва да ни стресира. А по-скоро да ни напомня, че колкото и да остаряваме, винаги има още много какво да научим, пише House Beautiful.

Снимка 332008

Източник: iStock

Затова купчината книги, струпани в ъгъла на хола, не трябва да поражда у нас чувство за вина, че все не намираме време да ги прочетем. По-скоро трябва да ни накара да се почувстваме жадни за знания и да потърсим вдъхновение за нови постижение.