Бизнесдамата Елена Москвичова и жената със златни ръце Ана Митева, която практикува уникалната терапия „Събуждане на енергията" в „Къщата на здравето и красотата" наддаваха наравно с преуспелите бизнесмени в първия благотворителен търг „Монако в София", проведен в хотел Хилтън.

Красив мраморен часовник с позлатен бронз в стил Луи XVI си извоюва г-жа Москвичова, а Ана Митева се пребори за две чинии от гравирано сребро от 19 век, както и за декоративна рисувана чиния от 19 век, с лика на кралица Мария Антоанета.

Тя наддаде и за сребърна ниело табакера от Русия (19 в), като цялата сума от този предмет бе отредена за децата от Дом Надежда. Голяма част от 50-те колекционери, участвали в търга, пожелаха дискретност за наддаването, като общата стойност на продадените публично предмети достигна 6 цифрена сума. Те се включиха в благотворителната инициатива на организаторите от ВИП Комюникейшън за закупуване на плазмен телевизор и нови детски легла за децата от дом Надежда в София.

Специални гости на изисканото събитие бяха една от най-влиятелните колекционерки в Монако Ана Илен Мартел и австрийският банкер-благородник Питер Гюмпел. В края на вечерта те получиха колекция от селектирани вина на винарска изба Windy Hills.

По време на наддаването бяха представени и каталози с колекции от ценни предмети на руската династия Романови. Част от участниците в търга се договориха с колекционерката Ана Илен да направят дискретно договаряне за покупката на ценните вещи след събитието. Преди търга роден колекционер спазари една от най-старите картини в наддаването - „Света Богородица с Исус Христос", която е от края на 17 век.

„От години правим благотворителни събития, за да помагаме на децата от Дом Надежда. Допитахме се до директорката г-жа Невена Георгиева, за да разберем от какво се нуждаят децата, които са на възраст от 3 до 7 години. Така избрахме и Коледните подаръци за тях", съобщават генералните мениджъри на агенцията Патриция Кирилова и Нина Никол. И допълват, че интересът към произведенията на изкуството не е намалял по време на криза, напротив, българите са с европейско мислене и знаят, че инвестицията в изкуството не губи стойността си през годините.

Колекционерката Ана Илен Мартел, която е бивша асистентка на покойния виолончелист Мстислав Ростропович, ще представи в България и новия си роман, вдъхновен от работата й с Ростропович „Махалото". Холивудски продуценти вече преговарят с нея за екранизация по книгата.
Патронът на вечерта Петер Гюмпел в момента разработва проект за основаване на фирма за инвестиционно-консултативни услуги в Централна и Източна Европа, с фокус на енергетиката, инфраструктурата и транспортните проекти. Бивш председател е на борда на директорите на Meinl Capital Advisors AG, а преди това е бил член на управителния съвет на Райфайзен Инвестмент АГ.