Ако видим пръснато на части огледало, вероятността да го подминем е голяма - не е най-красивото нещо на света, нито пък повече би могло да ни бъде от полза. Но ако търпеливо сложим всяко едно парченце там, където е било, резултатът може и да ни очарова.

Същото важи и за "Стъкления". Той е продължение на други два филма на режисьора М. Найт Шамалан - "Неуязвимият" (2000 г.) и "На парчета" (2017 г.). И точно както с огледалото, парчетата трябва да бъдат събрани, за да разберем замисъла по най-правилния начин.

Самюел Л. Джаксън в ролята на Илайджа Прайс

Източник: Форум Филм България

Самюел Л. Джаксън в ролята на Илайджа Прайс

"Неуязвимият" беше по кината преди около 19 години и разказва за Илайджа Прайс (Самюел Л. Джаксън), който страда от рядко заболяване, правещо костите му чупливи като стъкло. Той обаче е експерт по комикси и вярва, че те не са просто някаква измислица, създадена да забавлява децата, а в тях има нещо вярно, и супергероите съществуват.

Брус Уилис в ролята на Дейвид Дън

Източник: Форум Филм България

Брус Уилис в ролята на Дейвид Дън

Предвид болестта си, Илайджа не разполага с нечовешка сила, не може да лети или да минава през стени. Той обаче има невероятен ум, и това е неговата супер сила. Макар филмът да се казва "Неуязвимият", Илайджа далеч не е такъв. Той обаче открива, Дейвид Дън (Брус Уилис), който е пълната му противоположност - притежава нечовешка сила и е почти невъзможно костите му да бъдат счупени.

17 години по-късно, през 2017 г., се появи "На парчета". Той ни запозна с Кевин Уендъл Кръмб (Джеймс Макавой) и живеещите в него 23 личности. Има и още една, 24-ата, която всички наричат Звяра. Той притежава нещо доста нетипично за обикновен човек - изключителна сила и кожа, дебела като на носорог.

 От ляво надясно - Самюел Л. Джаксън, Джеймс Макавой и Брус Уилис

Източник: Форум Филм България

От ляво надясно - Самюел Л. Джаксън, Джеймс Макавой и Брус Уилис

Звяра, естествено, е доста зъл. Смята също, че тези, които не са страдали, не заслужават да живеят. А това води до много човешка болка.

Така стигаме до 2019 г., когато Дейвид Дън отново попада в полезрението ни, защото търси активно Кевин, за да го залови и прекрати деянията му. По нещастно стечение на обстоятелствата двамата биват заловени и изпратени в психиатрична клиника, защото си мислят, че имат свръх човешки възможности.

Сара Полсън в ролята на д-р Ели Стейпъл

Източник: Форум Филм България

Сара Полсън в ролята на д-р Ели Стейпъл

Съвсем не случайно там - от цели 19 години, се намира и Илайджа Прайс. Тримата са събрани на едно място от д-р Ели Стейпъл (Сара Полсън) - психолог, който се опитва да ги убеди, че в тях няма нищо необикновено...

Но д-р Стейпъл дори не подозира на какво са способни тримата, нито пък си има и идея какво ще се случи, когато бъдат затворени заедно.

Премиерата на "Стъкления" е на 18 януари