Преди 30 години на днешния ден умира поетът, актьорът, певецът и композиторът Владимир Висоцки.

Със своите песни и дрезгав, ръмжащ глас той се превръща в един от символите на последното съветско поколение - недоволно, непримиримо, очакващо и в голяма степен вярващо в идеалите.

Владимир Висоцки умира едва 42-годишен от инфаркт, или поне такава е официалната версия. Втората версия свързва смъртта му със злоупотребата с алкохол.

И до този момент има обаче подозрения, че е бил отстранен от службите заради критиката си към властта и системата, заради неординарната си личност, отхвърляща всякакви ограничения и заразяваща със свобода останалите.

Той е един от най-известните бардове в Съветския съюз. Написал е около 700 песни и стихотворения, изиграл е 30 филмови роли, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света.

Съветското правителство го признава като актьор, а неговите песни остават официално непризнати.
Затова и текстове, записи, ноти се разпространяват тайно, помнят се наизуст, преписват се.

Висоцки е символ на цяла епоха и на едно цяло поколение, не само с Съветския съюз, защото песните му обикалят целия комунистически блок.

На погребението му се събират десетки хиляди, хора има дори по покривите на околните сгради. Неговите закачливи и иронични песни звучат на улицата отвсякъде.

Днес в Русия ще посветят специални представления в негова памет. Биографична постановка ще бъде изиграна в театъра, където Висоцки е работил - "Таганка".

В дома на Висоцки ще бъде открита специална изложба, на която ще могат да се видят редки архивни фотографии.

В Москва ще се състои концерт, озаглавен „30 години без Висоцки".