До връчването на Оскарите остава по-малко от месец и в момента навсякъде се обсъждат номинациите. Някои недоволстват, докато други доволно потриват ръце.

Оскари 2020 и кои са номинираните тази година

Изненадите на номинациите за Оскар 2020

Кой за какво ще се бори

Равносметката след номинациите също е много интересна. Тя показва, че "Жокера" е лидер тази година, като има възможност да спечели Оскар в цели 11 категории.

И това при положение, че филмът не е особено долюбван от голяма част от критиката в САЩ. Сред по-значимите категории "Жокера" е номиниран в тези за Най-добър филм, Най-добър актьор, Най-добър режисьор и Най-добър адаптиран сценарий.

Снимка 446464

Източник: Instagram / jokermovie

Второто място пък си поделят цели три филма. Това са The Irishman, "1917" и "Имало едно време в Холивуд", които имат по 10 номинации.

анкета

Кой от номинираните режисьори смятате, че заслужава да спечели Оскар?

Виж резултати

Мартин Скорсезе за The Irishman 22.0%

Тод Филипс за "Жокера" 24.7%

Сам Мендес за "1917" 7.5%

Куентин Тарантино за "Имало едно време в Холивуд" 25.5%

Понг Джун Хо за "Паразит" 8.9%

Нито един от номинираните 11.4%

На следващо място идват Marriage Story, "Малки жени", "Джоджо заека" и "Паразит" с по шест номинации. След миналогодишния успех на "Рома" в категорията за чуждоезичен филм, Netflix се завръщат още по-силни и тази година техни филми имат над 20 номинации.

"Паразит", Оскари 2020 и как филмът влезе в историята

Южнокорейският филм, който влезе в историята

"Паразит" е навсякъде

Това обаче не е гаранция за успех, защото на наградите Златен глобус 2020 имаха 34, но спечелиха едва една. Ще трябва да изчакаме до 9 февруари, за да разберем дали и с Оскарите ще се случи същото.