След толкова много месеци без кино и почти никакви забавления се очакваше, че пускането на първите филми ще накарат хората едва ли не да се избият, за да ги гледат.

„Мулан“, Walt Disney и призивите за бойкот на премиерата в Китай

Защо Китай иска да бойкотира премиерата на „Мулан“

Филмът се забърка в скандали

И това, разбира се, не се случи (кой ли да предположи). Но не само пандемията е причина хората да не отидат да гледат филми.

Според Variety, "Мулан" е претърпял доста сериозно разочарование в бокс офиса в Китай. Филмът е генерирал приходи от 23 милиона долара за първите дни от пускането си в страната, което се приема за доста лошо представяне предвид очакванията. И предвид похарчените 200 милиона долара.

Снимка 495599

Източник: Instagram / Disney

Освен коронавируса и опасенията от заразяване, като главни виновници за неуспеха се смятат политическите и религиозни прокламации във филма, които разбуниха духовете.

Снимките на "Мулан" бяха проведени през 2018 г. в района на Синдзян, който е известен с това, че там живеят уйгурите - мюсюлманско малцинство в Китай, което бива гонено от властите и пращано в специални лагери. Заради този културен геноцид Китай не един път е отнасял критики от други страни.

"Мулан", Me Too, Лий Шанг и как движението е променило филма

Как Me Too промени "Мулан"

Героят, който няма да видим в игралната версия

А в надписите след края на филма от Disney дори са благодарили на правителствени организации, които са отговорни за ръководенето на тези лагери.