Изложбата „Остани, остани" ще бъде открита в столичната Централна баня тази вечер.

Това е изложба за места, край които се минава без да бъдат забелязани, или с които се остава, които се преживяват, провокират и остават в мислите.

Места, които често са част от ежедневния маршрут, попътен пейзаж, физическо присъствие, оставащо без внимание.

Като „места" те са част от конструирана среда и имат своите исторически, социални, културни пластове, подлежащи на регистриране, спомняне, изучаване.

Места, които времето променя, които биват променени по нечие решение. Места, притиснати между намерения, предназначения и реалност.

Места, които стават предмет на наблюдение и интерпретация, с които някой е останал, посветил им е вниманието и мислите си.

Превърнати в обект на художествено производство, те стават наблюдаеми, влизат в полезрението, изострят сетивата за следите на времето и динамиката на социалното пространство. И така остават.

"Остани, остани" сблъсква лични преживявания със социални и икономически промени и ни предлага различни перспективи към заобикалящата среда, за да изостри собствената ни чувствителност и ангажираност към местата около нас.

Едно от тях и е самата сграда на Централна баня.

През 1986 година тя е затворена и се превръща в почти разрушен архитектурен паметник, убежище за бездомни, декор за партита, филмови продукции и спорадични културни събития. 

Място в преход, без ясни функции, цели и намерения.