Повече за книгата и авторката:

Един интересен поетически глас от Кипър ще достигне до българските читатели благодарение на Издателска къща "Списание Пламък". Става дума за третата лирическа сбирка на живеещата в Кипър поетеса от български произход Василка Петрова-Хаджипапа "Орехови думи", след издадената през 2003 година "Отложен живот" и "Глътка въздух" от 1983 година.

Василка Петрова-Хаджипапа е родена в София, където по-късно завършва немска и английска филология. От 1976 година живее в Кипър, работи като журналист в Бюрото по печата и информацията, участвува активно в културния живот на острова, пише от няколко десетилетия театрална критика. Превежда заедно със съпруга си, белетриста Христос Хаджипапас, българска поези, проза и театър на гръцки език.

Стихосбирката "Орехови думи" включва 113 стихотворения, главно нови, но и вече публикувани стихове. Поетът Георги Константинов във встъпителни думи към издадената стихосбирка отбелязва: «Василка Петрова-Хаджипапа сродява по особен начин българския поетичен език с една по-различна духовност. С носталгична ирония тя нарича себе си присадена в друга земя и друга култура, но истината е, че тази двойственост на възприятията и чувствата само е обогатила нейните "Орехови думи".

Повече за изложбата и авторката:

Илюстрации на София Хаджипапа красят изданието, коментират и осветяват по свой начин, духа на стиховете. Както самата тя споделя:

„Рисунките, преставени в тази изложба, са илюстрации към стихосбирките „Орехови Думи" и „Отложен Живот" на Василка Петрова- Хаджипапа. Илюстрирането на стиховете на майка ми бе за мен предизвикателство, тьй като означаваше и лично емоционално преживяване на всеки един от тях. Постарах се да пресъздам отражението на тези стихотворения у мен като картини, без да се придържам буквално към образите на стиха. Някои илюстрации свободно коментират стихотворния сюжет. Това изобразително преоткриване на поетичните светове на „Орехови Думи" и „Отложен Живот" предизвика у мен желанието за нови експерименти в тази насока. „

София Хаджипапа-Джи е родена през 1977 г. В Никозия, Кипър. Завършва НХА - София, специалност живопис, при проф. Андрей Даниел, защитава и на научна и образователна степен "доктор". Живее и работи в Кипър.