В ерата на движенията #meetoo и Time"s Up на Холивуд ще му се налага да стъпва все по-внимателно и да преодолява поне отчасти патриархалната си природа. Защото проучвания като това ще стават все повече - какъв процент от репликите в хитовите филми на годината са били изречени от жени.

Снимка 438745

Източник: Alexandra Films

Изследването е дело на Центъра за изследвания на жените в киното и телевизията към Щатския университет на Сан Диего. А резултатът е по-лош от този за 2018 г. - жените имат 34 % "говорно" екранно време в сравнение с мъжете - 66 % през 2019 г.. Това е с 1 % надолу от миналата година.

Най-коментираните заглавия по този повод са "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино, където една от най-популярните в момента актриси в света - Марго Роби, има изключително малко реплики на фона на колегите си Леонардо ДиКаприо и Брад Пит.

Друго широко обсъждано заглавие е "Ирландецът" на Скорсезе. В него Ана Пакуин, която играе дъщерята на героя на Робърт Де Ниро, казва точно седем думи в целия филм.

Разбира се, на този фон имаме филми като "Да свалиш Уолстрийт" и "Малки жени", където дамите имат водеща роля и, съответно, повече реплики. И въпреки това филмите с главни герои жени през 2019 г. са едва 40 %.