Всяка изминала година качва летвата пред комиксовите филми все по-високо. Ето защо задачата на "Хищни птици" въобще не е толкова лесна, колкото изглежда на пръв поглед.

Филмът се появява в доста конкурентна среда, в която, на фона на тоталната хегемония на Marvel, феновете на DC получиха лъч надежда с "Шазам!" (2019 г.). Тук няма да намесваме "Жокера" (2019 г.) на Тод Филипс, защото този филм е с коренно различна концепция.

"Хищни птици" е история за четири търсещи своята еманципация жени. Разбира се, всичко се върти около единствената и неповторима Харли Куин (Марго Роби).

Харли Куин (Марго Роби)

Източник: Alexandra Films

Харли Куин (Марго Роби)

От "Отряд самоубийци" (2016 г.) помним, че тя излиза с Жокера, с когото заедно сътвориха и доста бели. В тази нова история обаче двамата вече не са заедно.

Освен с разбито сърце, Жокера оставя Харли и с много надвиснали над главата ѝ неприятности. А до този момент никой в Готъм не си е и помислял да ѝ посегне, просто защото е гадже на Престъпния принц. А както добре знаем, с него шега не бива.

Но Жокера вече не е в живота г-ца Куин и всички, на които тя някога по някакъв начин е навредила, искат да ѝ го върнат тъпкано. Списъкът е доста дълъг, но името на престъпния бос Роман Сайонис (Юън Макгрегър), познат като Черната маска, е сред първите.

Роман Сайонис (Юън Макгрегър)

Източник: Alexandra Films

Роман Сайонис (Юън Макгрегър)

Освен Харли, той отчаяно търси и момиче на име Касандра Кейн (Ела Джей Баско), защото в нея има нещо много ценно за него.

За щастие и на двете, по същото време в Готъм още три жени търсят своята еманципация и само в екип могат да се справят с Черната маска.

Рене Монтоя (Рози Перес) е дългогодишен детектив в местната полиция и ѝ е писнало мъжете да обират лаврите от нейната работа.

Снимка 465568

Източник: Alexandra Films

Елена Бертинели (Мери Елизабет Уинстед) е добре обучен убиец и, разбираемо, иска да бъде наричана Ловеца. Тя е отново в Готъм, за да търси отплата за миналото си.

Дина Ланс (Джърни Смолет-Бел) е позната като Черното канарче. Тя притежава убийствен глас - и в буквалния, и в преносния смисъл. Нещо, което е показано по-доста добър начин във филма.

Над всички тях изпъква образът на Черното канарче, без да засенчва Харли Куин, разбира се . И заслугата е изцяло на Джърни Смолет-Бел, която сякаш краде всяка сцена, в която героинята ѝ присъства.

Снимка 465570

Източник: Alexandra Films

"Хищни птици" предлага много цвят и колорит, точно както е типично за Харли Куин. Има ги и забавните шеги, но нас поне не ни накараха да се засмеем с глас.

На фона на цялото това женско царство злодеят във филма ни изглеждаше повече лигав и налудничав, отколкото заплашителен. За жалост в Черната маска на Юън Макгрегър ни липсваше типичната за лошия загадъчност, съпътстваща както образа му, така и всяко едно негово действие.

Премиерата на "Хищни птици" е на 7 февруари