След вчерашния ден дойде и моментът, в който трябва да кажем, че остава само един епизод до края на Game of Thrones.

Game of Thrones, Дрогон и теорията за драконите

Дойде ли краят на драконите в Game of Thrones

Интересна теория ни отвя главите

HBO отново пуснаха тийзър, който трябва да ни подгрее и държи влага цяла една седмица. Ако обаче все още някой не е гледал пети епизод, е по-добре да не чете следващите редове, защото те съдържат сюжетни разкрития.

За четири епизода се случиха доста неща, това важи и за петия - за съжаление, нещо типично за сериала от момента, в който вече не следва написаните от Джордж Р.Р. Мартин книги; нещо, което ние специално не харесваме.

В епизода видяхме как Денерис показа, че е дъщеря на баща си (Лудия крал) и не прояви никаква милост нито към войниците на Церсей, нито към обикновените и беззащитни хора.

Причините за действията й са толкова много. Може би почти колкото са и начините, по които можем да я обвиняваме или оправдаваме за терора, на който подложи населението на Кралски чертог. Дали постъпи правилно, или доказа, че е истински Трагариен - е въпрос, на който всеки сам трябва да си отговори.

Game of Thrones, Мисандей и какво означава "Дракарис!"

Какво означават последните думи на Мисандей

Дракарис!

На Джон това, разбира се, не му хареса, но какво да прави човекът, като леля му е със силен характер. Плюс това той сам си върза ръцете с клиничното си подчинение, с дебилната си доблест и с прословутата дума на Старк (като какъвто може и да е бил отгледан, но всъщност не е). 

Церсей и Джайм също намериха смъртта си. Не бихме казали, че точно по начина, който заслужават - на фона на всичкото зло, което за осем сезона успяха да натворят, но да не издребняваме. И макар кончината им да не е потвърдена засега, какви са шансовете някой да оцелее след като цяла сграда се срути върху него. Почти нулеви.

За малко Аря също да си замине, но беше спасена от сценаристите, защото явно има още с какво да ни изненада. И това е може би една от малкото причини, поради които ще гледаме и финалния епизод. Иначе, видяхме и как точно Аз-не-съм-лейди претърпя и 180-градусова трансформация - нещо, за което все пак трябва да сме благодарни на Денерис и Дрогон. А, на Клегейн - също. За когото пък се радваме, че постигна своето. Да не забравяме и Варис, който май заложи бомба, по-голяма от най-големия дракон.

Game of Thrones, Емилия Кларк, гафът със забравената чаша и кой е виновен за него

Кой е виновен за гафа с чашата в Game of Thrones

Време е за малко спекулации с хумористична цел

Тийзърът за шести епизод е нечестно по-обран и пестелив откъм детайли от тези на предходните - което, колкото и да разбираме как работи машината на маркетинга, не ни допадна, защото няма почти нищо, за което човек да се закачи и да плете своите теории за финал.

Видеото ни показва, че от Кралски чертог не е останало почти нищо, но това го знаехме още в края на пети епизод. Денерис обаче държи да се разбере, че вече тя командва парада - или поне така HBO иска да ни накара да вярваме. Ние обаче очакваме нещо съвсем друго.

От последния епизод трябва да разберем и какво ще се случи между нея и Джон, ще успее ли Аря да се отърси от масовото избиване на хора, което видя, и да махне с ръка, или отново ще покаже суперсилата си. Да не забравяме и Санса, която има доста голям пръст в подпалването на гнева на Денерис и, да, на самия Кралски чертог.