Започваме с предупреждение към всеки, който още не е гледал епизод 3 от финалния сезон на Game of Thrones - следват разкрития по сюжета.

Още преди началото на сезон осем знаехме, че в епизод 3 ще се случи голяма битка между живите и мъртвите. Може би и заради това случилото се не успя напълно да ни изненада, шокира или... впечатли.

Преди да преброим героите, които паднаха покосени от белите бродници, трябва да уточним още един проблем с епизода - това, че беше изключително тъмен и в голяма част от времето не беше много ясно какво се случва и кой кого убива.

Създателите на сериала имат обяснение на това - зимата е дошла, няма как да е светло. Факт е обаче, че напрежението от гледането на епизода не дойде от случващото се в него, а от усилията, които ни костваше да разберем какво става на екрана. А сега към жертвите...

Снимка 420823

Източник: НВО

Ед Скръбния

Настоящият лорд-командир на Нощния страж успя да спаси живота на Самуел Тарли, но след това умря, след като беше намушкан от бял бродник.

Лиана Мормонт

Снимка 420825

Източник: НВО

Смъртта на малката повелителка на Мечия остров като че беше най-впечатляващата сцена в епизода. Тя беше буквално смачкана от немъртъв великан, но успя да го унищожи мигове преди смъртта си, като го намушка в окото с драконово стъкло.

Берик Дондарион

Снимка 420821

Източник: НВО

След като беше възкресяван цели шест пъти, Берик загина геройски, докато препречваше пътя на бродниците към Аря Старк и Хрътката.

Теон Грейджой

Снимка 420824

Източник: НВО

Още една предизвестена смърт - Теон най-после успя да изкупи вината си към Старките, като се жертва, за да спаси Бран Старк. Последният го нарече "добър човек" мигове преди Теон да падне покосен от Нощния крал.

Нощният крал

Снимка 377909

Източник: HBO

От месеци се спекулираше, че Нощният крал ще бъде покосен от Аря Старк. Още в началото на епизода това ни беше потвърдено с многозначителните погледи, които Червената жрица й отправи в началото на битката. После направо си й го каза, докато изброява цветовете на очите. И в крайна сметка Аря наистина успя да го убие с камата от валирианска стомана на Кутрето, с което пък - естествено, последва и унищожението на всички бели бродници и немъртви.

Мелисандра

Снимка 420826

Източник: НВО

Червената жрица предрече собствената си смърт в този епизод ("Ще съм мъртва преди зазоряване"), направи го и пред Лорд Варис в предния сезон. Но и успя да помогне на живите да спечелят битката срещу мъртвите с помощта на Господаря на светлината, докато Джон и Денерис безмислено и бездарно се рееха сред ледените облаци, без да знаят къде се намират. Защото не може да си на гърба на двете най-могъщи магични създания на света и да правиш подобни глупости, чак дори да се блъскаш в другарчето вместо във врага.

След унищожението на Нощния крал, Мелисандра свали огърлицата си, превърна се в съсухрената старица, каквато е в действителност, и умря в снежните полета на Зимен хребет.

Джора Мормонт

Снимка 420827

Източник: НВО

Сър Джора умря по единствения закономерен начин, за който се сещаме - защитавайки Денерис. След като тя падна от Дрогон, Джора успя да отблъсне доста немъртви, но падна покосен и остави Майката на драконите да плаче безутешно за него.