В края на август 2017 г. беше излъчен последният епизод от седми сезон на Game of Thrones. Последваха почти две години, в които всички фенове търпеливо чакаха последния сезон.

Game of Thrones, епизод 5 и какъв гаф беше направен

Нов гаф в епизод на Game of Thrones 8

Този път не е забравена чаша, а...

Причината за голямото чакане беше, че HBO искаха да изпипат внимателно всеки детайл по последните шест епизода, които трябва да дадат завършек на сагата. Феновете го приеха (не че имаха друг избор) в името на качествения финал на един от най-успешните сериали в историята.

Осми сезон е вече тук, дори остана само един епизод до края му, който ще видим само след ден. Естествено, нямаме представа какво ще ни предложи (надяваме се да е добро), но можем да кажем, че сезонът се описва най-добре с две неща - гафове и рекорди. В следващите редове ще има сюжетни разкрития, така че ако не сте гледали всички епизоди, е по-добре да не четете.

Ще започнем с рекордите. Цели три епизода от излъчените пет подобряваха рекорда за най-гледан епизод. Към момента на върха е петият епизод, който преди няколко дни събра 18.4 милиона зрители. Това е показателно за интереса на хората към края на света на Game of Thrones.

Гафовете обаче също присъстват, а до момента са цели два (поне забелязаните). Първият дойде в четвърти епизод, когато в кадър попадна картонена чаша, която определено няма място в света на Джордж Р.Р. Мартин. В пети епизод пък ръката на Джайм изненадващо порасна, въпреки че в трети сезон беше отсечена.

Снимка 423189

Източник: HBO

Към това трябва да прибавим и оплакванията на много фенове към трети епизод, в който видяхме (или поне се опитахме) битката за Зимен хребет. Тези неща изглеждат дребни и незначителни, но не би трябвало да ги има. Нали това беше причината да чакаме почти две години.

Извън забележимото, в социалните мрежи много фенове недоволстват относно сценария и развитието на действията. Според повечето мнения, осмият сезон на Game of Thrones не прилича на това, което сме свикнали да виждаме от сериала.

Още не можем да проумеем защо толкова лесно се стигна до смъртта на Варис. Не че трябва да е безсмъртен, но през миналите сезони съветникът на безброй крале се доказа като изключително пресметлив и хитър. Просто много лесно се остави да стане на пепел, което е малко странно.

Остава да се чудим дали писмото, в което написа истината за произхода на Джон, но запали преди да го заловят, все пак няма да влезе в употреба в последния епизод. Друга смърт - тази на Церсей и Джайм, също разочарова доста хора.

От Game of Thrones сме свикнали да виждаме непредсказуеми и доста брутални умирания, а тази на най-големите Ланистър определено не беше такава. И двамата натвориха доста зли неща (особено Церсей) през сезоните и очакванията бяха за по-епична смърт (която да включва изричането на "Дракарис!" например).

Феновете обаче могат да искат много неща. Точно затова са фенове. Но решението какво да се случва е изцяло в ръцете на продуцентите, сценаристите и режисьора. До този момент последният сезон не е разочарование, но някой неща можеха да се получат и по-добре.

Доказателство за това е, че осми сезон е най-ниско оценен от критиците в Rotten Tomatoes. В момента на писане на статията петте епизода едва надхвърлят 71% одобрение на критиката в сайта. За сравнение ще кажем, че предните седем сезона не падаха под 91%. Най-високо оценен в Rotten Tomatoes е сезон 4 с 97%.

Game of Thrones и тийзър на последния шести епизод

Какво да очакваме от последния епизод на Game of Thrones

Тийзър на шестия епизод

Завършваме със започналата онлайн петиция, подписана от близо 1 милион души, за повторно снимане на целия сезон. Това, разбира се, звучи като научна фантастика, но е показателно, че доста хора са имали по-големи очаквания.

Остава да видим какво са ни подговтили в последния шести епизод.